Historie SV Kampong

Oprichtingsdatum van de zes afdelingen

29 september 1902   Voetbal en Cricket
 12 juni 1932    Damesafdeling Cricket
 19 oktober 1935  Hockey
 1 april 1978      Squash
 18 mei 1979   Tennis
 1 juni 1987   Jeu de Boules

Graag heet Kampong u van harte welkom op de pagina die u meevoert in enkele stukjes historie van Kampong. Tijdens de Opening van het Eeuwfeest in de zomer van 2002 is het eerste Eeuwboek uitgereikt aan Kampong. Maker Erik Hardeman overhandigde het eerste exemplaar aan mevrouw Biegelaar. Kampong is zeer trots op het Eeuwboek er staan prachtige anekdotes in, dieptepunten, hoogtepunten, verlies, overwinning, voorzitters en hun beleid, Kampongs internationals, tabellen met daarin de groei van de ledenaantallen, leden die het Kamponggevoel omschrijven en foto’s, veel foto’s. Het Eeuwboek is ook online te lezen.

Om u alvast een indruk te geven van de bijzondere sfeer die uit het boek spreekt, volgen hieronder enkele citaten……

‘Maar geld dat was er niet, en toen de bal stuk was, ja, velen zullen ’t zich nog herinneren, toen hebben we een loopwedstrijd gehouden om de driehoek, voor de groote lui, en de winnaar mocht een collecte houden, welke plusminus 30 cent heeft opgebracht. Nu werd de bal gelapt en er werd weer gespeeld. Later betaalde ieder lid 2 cent per week (Uit het eerste Kampongblad over de bal van Remmers)’

‘Doorzettingsvermogen kan onze voorgangers niet ontzegd worden. Zij blijven voetballen en ’s zomers ook cricketen op een driehoekig grasveldje in de Zeeheldenbuurt, en op 29 september 1902 wordt weer een club opgericht. Viermaal is kennelijk scheepsrecht, want de Utrechtse Voetbal en Cricket Vereniging Kampong zoals de club deze keer wordt genoemd, overleeft de eerste bange jaren en krijgt in 1904 zelfs een heus bestuur’

‘Na de kalm verlopen jaren twintig ondergaat Kampong in het nieuwe decennium een aantal ingrijpende veranderingen. Dat begint met een groepje donatrices (dames kunnen dan nog geen Kamponglid worden) dat nadrukkelijk aan de deur rammelt van de Kampongburcht. Ontevreden met louter kijken en aanwezig zijn, willen de dames ook zelf aan sport gaan doen.

‘Als Joop Biegelaar in 1969 als voorzitter plaats maakt voor de dan pas 31-jarige Wim Cornelis, beseffen de leden niet dat hun club aan de vooravond staat van een ware revolutie…..’Wat mij voor ogen staat is een ‘familie recreatie vereniging’, althans zo noem ik het maar even. Dit is een club die aan het hele gezin iets te bieden heeft…..Het voordeel van zo’n club is dat pa gaat cricketen, voetballen of hockeyen, ma gaat tennissen en de kinderen gaan zwemmen. Allemaal in dezelfde club’

‘Het echte Kamponggevoel, dat is de vriendschap, de kern waar alles om draait, een enorme band. Maar ja, van die vrienden zijn er niet zo veel meer over. Mijn vrouw en ik zijn allebei lid van Kampong. Het moment dat ik mijn vrouw ontmoette op Kampong was voor mij heel bijzonder en belangrijk’. (Jan Ritmeester, 78 jaar, lid Jeu de Boules).

‘Mijn Kamponggevoel is lekker veel sporten, zoals tennissen en hockeyen. Ik ben via een vriendje lid geworden van Kampong en kan het best goed. Volgend seizoen ga ik misschien naar de D1. Ik was eerst keeper, maar dat vond ik niet zo leuk. Toen werd ik gewoon speler en heb ik vijf doelpunten gemaakt. Mijn team heeft honderd doelpunten gemaakt en toen kregen we een schaal’ (Floris Verkuil, 11 jaar, lid Hockey).

Overige Kampong publicaties en het Kampong archief

Kampong heeft een uitgebreid archief dat door Erna Stolk wordt beheerd. Mocht je info vanuit het archief willen dan kun je dat hier opvragen.

120 jarig jubileum Kampong in 2022

Het eindsignaal is het vaste onderdeel waarmee Studio Voetbal wordt afgesloten. Deze speciale editie voor het 120 jarig bestaan van SV Kampong Voetbal en Cricket is ontwikkeld door Frank Heinen in samenwerking met Kees Jongkind.

Kampongboom 82

http://online.fliphtml5.com/byjiy/czkp/

Kampongblaadje 1902 – 1927

http://online.fliphtml5.com/byjiy/fwqw/

Kampong 1902 – 1952

http://online.fliphtml5.com/byjiy/myah/

Kampong 1902 – 1922

http://online.fliphtml5.com/byjiy/eyfy